Miladin Šobić

Miladin Šobić – ime koje je Jutjub sačuvao od zaborava  za naredne generacije.

Ovaj muzičar koji je delovao u periodu od 1975. do 1982. godine, ostaće upamćen po svom čistom i jasnom zvuku i čarobnim tekstovima.

U studentskim danima je napisao svoje najpoznatije pesme. Godine 1975. snimio je svoj prvi singl „To sam ja“/„Zazvoni zvono“. Pesma „To sam ja“ ili „Sonata“ je postala nezvanična studentska himna u Dubrovniku 1975. godine.

Godinu dana kasnije na muzičkom festivalu „Omladina ’76.“ u Subotici osvojio je drugo mesto sa pesmom „Daj nam neba“. U saradnji sa klavijaturistom Gaborom Lenđelom i studijskim muzičarima, izdao je dva albuma, „Ožiljak“ (Diskoton, 1981) i „Umjesto gluposti“ (Diskoton, 1982), koji je dostigao platinasti tiraž. Važno je napomenuti da se  ovime ne mogu pohvaliti  ni neka  od  najvećih  imena naše muzičke scene. Ovaj album je snimljen u jedva nešto više  od dve nedelje, a za vrlo kratko vreme osvojio je sve radio stanice. Ovo je  bio veliki uspeh, uzevši u  obzir da je mesto laganog  zvuka sedamdesetih sada naglo zauzimao Novi val.Takođe je snimio i album „Barut ljubavi“ koji nikada  nije objavljen.

Nakon smrti svoje sestre Šeherezade od leukemije, Šobić je prestao da se bavi muzikom i povukao se iz javnog života. Mnogo se govorilo o njegovom (ne)mogućem povratku i odlasku, a postao je i glavna tema raznih fikcija. Ipak, 2013. godine Šobić doživljava moždani udar, od čega se teško oporavlja.

Obzirom da je Diskoton, diskografska kuća koja je objavljivala njegove ploče nestala u ratu, danas ih je vrlo teško pronaći, a do nedavno je bio skoro zaboravljen od strane novih generacija. Njagovo ime je ponovo isplivalo na površinu nakon izvedbe pesme „Džemper za vinograd“ u muzičkom takmičenju Pinkove zvezdice.

Naša preporuka je da poslušate njegove pesme, ukoliko već niste, i pomognete da delo ovog divnog umetnika i čoveka spasemo od zaborava.

Изборник