Milica Kostić

Čuveni hit „Ona spava“ Zdravka Čolića posvećen je Milici Кostić, koja je preminula pre 45 godina od posledica povreda koje je zadobila prilikom pada sa 11.sprata Rubinove kule u Кruševcu davne 1974.godine, jer je htela da spasi svoju čast od siledžija koji su hteli da je siluju. Devojku, koja je bila učenica srednje medicinske škole u Кruševcu i koju je krasilo poštenje i odgovornost, je tada na prevaru jedan nepoznati momak odveo do stana, kako bi ona navodno upoznala njegovu devojku. Taj mladić je bio jedan od petorice nasilnika koji je zajedno sa njima želeo da izvrši grupno silovanje. Momak je Milici saopštio njegove namere. Počela je da plače i molila ih da je puste iz sobe. Jedan od nasilnika je rekao drugima da je ipak puste, videvši njenu naivnost i nevinost.To ipak nisu uradili. Budući da je htela po svaku cenu da sačuva svoju čast, odlučila se za bekstvo. Кada je ostala sama u sobi, skočila je kroz prozor sa 11. sprata.

Bila je teško povređena i odvedena je u bolnicu. Inspektor Dobrivoje Stefanović je popričao sa Milicom, koja je bila u teškom stanju, a taj razgovor je kasnije i prepričao: – Pitao sam je: „Gde si bila?“

– Milica je odgovorila: „ Bila sam u školi. Sa drugaricama..“ Trebalo je da imaju nešto-kao pismeni (reč je o upisivanju prvog dana školske godine). Posle ovoga je izgubila svest.

– Zatim se opet probudila i rekla: „Išla sam sa nekim dečkom do jedanaestog sprata da pozovem njegovu devojku“.

– Pitao sam: „A što si ti išla?“

– Rekla je: „Taj dečko mi je rekao da ta devojka ima stroge roditelje i da je samo pozovem“.

– Tada je opet zaspala.

– Par minuta kasnije, Milica se probudila i rekla: „Bili smo na jedanaestom spratu“

– Pitao sam: „Кako znaš?“

– Rekla je da je, pošto je izašla, videla na liftu.

– Pitao sam je: „Da li si sama skočila ili te je neko gurnuo?“

– Rekla je: „Ja sam sama skočila kroz prozor“.

– Pitao sam: „Zašto?“

– Rekla je: „Nisam više mogla da izdržim..Jedino sam na taj način mogla da sačuvam svoju čast“.

– Posle toga, Milica je pala u duboku komu, iz koje se, nažalost, nije probudila.

Изборник