„Nećemo vam ovo zaboraviti“

Rasprodata sala Amerikana u Domu omladine sama po sebi je veliki uspeh, ali uraditi to uz minimalnu promociju i na nepoznatom terenu daje nam slobodu da kažemo da se dubrovački bend Silente u Beograd nakon 6 godina vratio na velika vrata. Kada su prethodnog puta nastupali ovde bili su znatno manje poznati, a povratak beogradskoj publici bio im je velika želja.

-Kada turiramo gledamo unaprijed i ukoliko imamo 30 koncerata razmišljamo više o ovom koncertu nego o ovima ispred, bez potcenjivanja. Nemamo tremu za koncerte u Hrvatskoj, ali imamo tremu za koncert u Beogradu, jer se stvarno želimo pokazat u najboljem svetlu. Kada smo svirali prvi put u Domu sportova u Zagrebu to je bio veliki skalin, imali smo isti osjećaj kao što ga imamo za večeras- rekao je basista i tekstopisac benda Sanin Karamehmedović za naš sajt.

Foto: Zgportal.com

Odmah pri završetku koncerta videlo se da je ovaj nastup zaista bio bitan momenat za Silente, prevazišavši očekivanja kako benda, tako i publike. U prilog tome govori činjenica da su se vratili na scenu i odsvirali 3 dodatne pesme na zahtev publike koja nije odustajala od ideje da dobije bis. Od prvog takta koji je, kako nam je otkrio Sanin, izuzetno važan svim članovima benda, jer smatraju da određuje ostatak koncerta, pa do poslednjeg (odnosno oba poslednja) atmosfera koja je vladala pokazala je da Silente zaista ima poseban odnos sa svojim obožavaocima.

-Kada neko kupi kartu za koncert, ta osoba ne dolazi slučajno i zna sve, ja bi sišao sa scene, zagrlio ga i kazao hvala, mi postojimo zbog tih ljudi. Mnogo osobeno doživljavamo odnos sa fanovima, nije nam mala stvar- dodao je Sanin.

Silente je trenutno jedan od najaktulenijih hrvatskih izvođača sa nagrađenim singlovima od kojih je najnovji „Poljubi me za kraj“, a publici su poznati i po pesmama „Terca na tišinu“, „Još jednom“, „Molim te zapiši“, „Nikada ovako“… Nakon virusa korona izbacili su mnogo novih singlova, svaki uspešan na jedinstven način, a u junu najavljuju i ostatak albuma, koji će biti izdat i u vidu ploče.

Od svojih početaka do koncerta u Domu omladine prešli su dug put, a ono što ih posebno izdvaja jeste kreativan i iskren pristup radu. Od Sanina kao tekstopisca saznajemo da se u pesmama kriju mnoge povezanosti, preklapajući motivi i par interesantnih veza. Sam oseća da se njegov stil menja, da stiče više kontrole na tekstom, a kaže i da je bend trenutno izuzetno jak, naročito mentalno.

-Sebi sa početka bi poručio da bude malo hrabriji, manje ćeš patiti od neke pogreške nego od nečega što nisi probao. Voleo bih da se manje ozbiljno shvaćam, idem ka tome- dodao je.

Kao i većina muzičara, svako u bendu pred koncert ima svoje male običaje- Tibor skakuće, Doris se sklanja i raspevava, a pred sam izlazak su opet zajedno ohrabrujući se. Najsrećniji trenutak za sam bend jeste kada shvate da publika peva one pesme za koje su oni mislili da im neće biti toliko primamljive, kao što je slučaj sa baladom „Idi“ objavljenom pre samo mesec dana. Takav momenat zadesio ih je u Domu omladinu kada ih je upravo na ovoj pesmi publika čak nadglasala, mada to na čitavom koncertu nije bila retkost.

Do sada možda nepoznati organizatorima muzičkih događaja na području Srbije, Silente je koncertom održanim 21. maja obezbedio sebi odličnu poziciju za buduće nastupe na ovoj teritoriji, kako nisu samo dokazali da imaju brojne obožavaoce, već i da je intenzitet tog odnosa dovoljno jak da u delirijum ubaci celu dvoranu. Za sada im imamo poručiti samo ono što je pevačica Doris Kosović poručila na kraju koncerta: „Nećemo vam ovo zaboraviti“.

 

Na ovom videu možete pogledati deo atmosfere.

Tekst: Jovana Jevremović

Изборник