Pink Floyd

Da li znate kako je čuvena engleska grupa „Pink Floyd“, autor svetski poznatih hitova „Wish you were here“, „Comfortably Numb“, „Hey you“, „Shine on you crazy diamond“ dobila ime?

Nakon pokušaja davanja nekoliko različitih imena svojoj grupi, Sid Baret, jedan od njenih osnivača baca pogled na kolekciju svojih ploča i odlučuje da dve, slučajno one koje su i stajale jedna do druge treba iskoristiti za novo ime svoje grupe. To su bile ploče ujedno i Sidovih omiljenih bluz muzičara, Pinka Andersona i Flojda Кaunsila. Spajajući njihova imena nastalo je ime grupe koja je po svom uspehu nadmašila ne samo ove, već i u to vreme najpoznatije svetske muzičare.

Pink Floyd je uveo novi pravac, spojio je andergraund i rok. Voleli su da eksperimentišu u svim oblicima umetnosti, ne samo u muzici. Mnogi koji su sarađivali sa njima, navode preciznost kao njihovu glavnu karateristiku. Bili su u stanju da do besvesti nešto snimaju, brišu i snimaju ponovo. Bili su perfekcionisti, iako za dostizanje savršenog zvuka njima nije trebalo mnogo vežbe. Nisu voleli da ih bilo ko posmatra kao zvezde. Sami se nisu posmatrali kao takvi. Bili su pristupačni, a njihova „uobraženost“ je bila deo njihovog stava. Želeli su da daju do znanja ipak da oni nisu vlasništvo javnosti i da im je privatnost vrlo bitna. Međusobno različiti dopunjavali su jedno drugo, učili su na svojim greškama, bili otvoreni za kritike i konstantno sebi širili prostor za napredak. Autentičnost, kvalitet i „duša“ – to je ono što ih opisuje i to je ono što ih i dan danas čini jednom od najboljih muzičkih grupa na svetu.

Изборник