Pionirka u svetu radioaktivnosti

Prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, prva osoba koja je ovu nagradu osvojila dva puta i to iz dve različite oblasti i prva žena profesor na Sorboni – Marija Кiri.

Otkrila je dva nova hemijska elementa: radijum i polonijum. Izvršila je prvo istraživanje u lečenju tumora radijacijom i osnivač je Instituta Кiri, koji je važan centar za medicinska istraživanja. U decembru 1903. godine, Marija Кiri je postala prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu iz fizike, a nagradu je podelila sa mužem Pjerom i Anrijem Bekerelom. Isprva, Кomitet nije želeo da prizna Marijin doprinos, ali je njen muž uložio prigovor i njeno ime je dodato u nominaciji.

Njen muž Pjer Кiri nastradao je 19. aprila 1906. godine u Parizu nakon što ga je pregazila konjska zaprega. Iako je bila neutešna, Marija je preuzela njegovu katedru na Sorboni postavši prva žena profesor u ovoj instituciji. U 1910. godini, Marija je uspela da izoluje radijum i definisala je međunarodni standard za radioaktivnom emisijom, a merna jedinica za radioktivnost je na kraju nazvana po njoj i Pjeru: kiri.

Godinu kasnije, Marija je dobila drugu Nobelovu nagradu, ovog puta iz hemije. Postala je prva osoba koja je osvojila dve Nobelove nagrade i ostala je jedina osoba koja je osvojila nagradu iz dve različite naučne oblasti. Marija Кiri je umrla 4. jula 1934. godine od posledica aplastične anemije, koja može da bude uzrokovana produženim izlaganjem radijaciji. Štetni efektni jonizujućeg zračenja nisu bili poznati u vreme njenog rada, koji je bio izvršen bez bezbednosnih mera koje su tek kasnije uspostavljene. Ona je epruvete koje sadrže radioktivne izotope nosila u džepu i skladištila ih u fioci radnog stola.

Изборник