Srušimo 4 zida

Srušimo četiri zida je šestomesečni program Krovne organicije mladih Srbije, finansiran od strane Saveta Evrope i Evropske unije. Pet lokalnih timova iz Kraljeva, Vrnjačke banje, Sombora, Vranja i Čačka su učestvovali na ovom programu.

Tim Čačka predstavljali su četiri naša člana. U prvoj fazi ovog programa, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa pravima i problemima LGBT+ zajednice, načinom na koji funkcionišu određeni mehanizmi Evropske unije, kao i sa osnovama istraživanja.

U drugoj fazi, naš tim je, uz mentorsku podršku, sproveo istraživanju u Čačku o stavovima mladih iz našeg grada u vezi LGBT+ populacije. Rezultate istraživanja možete videti ovde.

Nakon sproveden istraživanja planiran je bio sastanak sa donosiocima odluka na lokalu kako bi ste predstavili rezultati istraživanja i problemi LGBT zajednice, ali je odaziv glavnih gradskih čelnika bio dosta slab. Sastanku su prisustvovali predstavnici Kancelarije za mlade Čačak, Školske uprave Čačak i nekoliko direktora srednjih škola iz našeg grada.

U poslednjoj fazi projekta, svi timovi su imali priliku da pripreme svoje nastupe za Dijalog sa ministarkom za ljudska i manjinska prava Gordanom Čomić. Dijalog je održan 16.09.2021. godine. Timovi su na osnovu rada iz prethodnih meseci tokom istraživanja i sastanaka sa donosiocima odluka postavili različita pitanja ministarki i izneli su svoje konstruktivne predloge.

Udruženje građana “Erudita” se nada da je učešćem na ovom projektu doprinelo poboljšanju položaja LGBT+ osoba u manjim sredinama, kao i stvaranju demokratičnijeg i inkluzivnijeg društva.

Изборник